Recepty

Orientální těstoviny

Suroviny: 

  • zázvor (kousek (čerstvý)
  • 3 stroužek česnek
  • 300 ml vývar (zeleninový) (bujón)
  • 1 cibule (červená)
  • 120 g žampióny (malé)
  • 250 g cuket
  • 250 g těstoviny
  • 2 lžíce sójová omáčka
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • citrónová šťáva
  • tymián (na ozdobení)
  • jarní cibulka

Postup přípravy:

Česnek a oloupaný zázvor nakrájíme na kousky a pak utřeme najemno. Oboje dáme společně s vývarem do hlubší pánve a vaříme tak dlouho, až zredukujeme objem na polovinu. Pak přidáme houby a dusíme, dokud nebudou skoro měkké. Dále přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a cibuli a dusíme ještě několik minut.

Zvlášť uvaříme špagety nebo tenké nudle v osolené vodě, scedíme a uložíme do tepla. Dušenou zeleninu ochutíme omáčkami, kořením, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme s těstovinami. Posypeme tymiánem a nakrájenými kolečky jarní cibulky a podáváme. 
Čas přípravy 35 minut.

 

Nudle se zelím

Suroviny:

  • 200 g širokých nudlí - nebo jiných těstovin
  • 400 g bílého zelí
  • 150 ml smetany 33%
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce čerstvé, nasekané pažitky
  • 70 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 4 lžíce másla

Postup přípravy:

Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Smíchejte smetanu, sýr, vejce a pažitku. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Uvařené nudle sceďte.
Na hluboké pánvi rozehřejte máslo, přidejte zelí a za stálého míchání restujte 10 minut.
Pak přidejte nudle a vše přelijte připravenou smetanou a za občasného promíchání nechte na ohni 10 minut.